What is the Citizenship Bill? Benefits & Disadvantages of CAB act 2019

17 Dec 2019    06:18 pm

What is the Citizenship Bill 2019?
The Bills was passed in the Lok Sabha on 8th January 2019, after it was introduced by Home Minister Rajnath Singh. It will now be tabled in the Rajya Sabha in the Budget Session. The Citizenship Amendment bill 2016 is likely to lapse on 3 June 2019 as the terms of this Lok Sabha ends.

1. Does the CAB affect Indians(Hindus, Muslims or Anyone)?

Answer: No, It has nothing to effect with Indians in any way due to this ACT.

 

2. Whom does it apply?

Answer: Only the Hindus, Sikhs, Jains, Buddhists, Parsis & Christians from 3 Countries, who are facing religious persecution in those countries and who already in India before December 1st, 2014.

 

3. Which 3 Countries?

Answer: Pakistan, Bangladesh & Afghanistan.

 

4. In what way does it benefit Hindus, Sikhs, Jains, Buddhists, Parsis & Christians from these 3 countries?

Answer: Their residency requirement has been reduced from 11 to 5 years and they can claim citizenship as a right under this law.

 

5. Does this mean that muslims from these 3 countries can Never get Indian Citizenship?

Answer: No, but they will go through the usual process of acquiring citizenship through naturalization rules, 11 years of residence etc.

 

6. Will Illegal Muslims immigrants from these 3 countries be automatically deported under this bill?

Answer: No, The usual process applies. Their applications for naturalisation as citizens will be as per the governing law and based on demerits of the case.

 

7. Can Hindus face persecution in other countries apply under this law?

Answer: No.

 

8. Does this bill apply to other forms of persecution - political, racial, sexual, etc?

Answer: No, The bill is very specific in its intent - religious persecution of above notified minorities in these 3 countries.

These are the questions asked by the audience and there are clear answers to understand the CAB act properly. Please do understand what are the benefits and usage of ACT and then move forward to take any action.

 

Check Out the Video for more clarity:

If you like the video, do subscribe us for more updates.

Regards, 

JntuForum Team,

Aditya Kalemula